neděle 25. prosince 2016

Recenze: Vymanit se ze svého osudu

Potrhaná křídlaNázev: Potrhaná křídla
Autorka: Ruta Sepetysová
Rok vydání v ČR: 2014
Vydavatelství: CooBoo
Originální název: The Out of The Easy
Série: -
Počet stran: 296
Anotace:
New Orleans padesátých let – zábava, saxofony, intriky i černá ruka mafie. Josie Moraineová přišla do města „velké pohody“ s matkou. S matkou, která jí slibovala panenku, když bude hodná, ale nikdy si na to pak nevzpomněla, s matkou, která byla prostitutkou a milovala drahé šperky, s matkou, která se o ni neuměla a možná ani nechtěla postarat. Josie se ale dokázala postavit na vlastní nohy a má hlavu plnou snů. Dokáže si je však splnit? Dokáže se vymanit z bahna Čtvrti, které se jí snaží stáhnout dolů? A dokáže se vyrovnat s lidskými slabostmi, zradami a křivdami a poznat, kde je pravda?

Další kniha od autorky světově uznávaného románu V šedých tónech, která vás nenechá chladnými, s postavami, které vám budou ožívat před očima. Ruta Sepetysová svou druhou knihou dokázala spisovatelsky vyspět a právem se zařadila mezi významné autory současnosti.



Než jsem si přečetla anotaci, myslela jsem si, že se Potrhaná křídla věnují válce. Ale autorka se tentokrát zaměřila na život dítěte prostitutky v New Orleans ve 20. století.

Postavte vedle sebe obě autorčiny knížky – V šedých tónech má vážné téma, zabývá se válkou a objevuje se v ní smrt, kdežto Potrhaná křídla jsou úplně jiná. Připadalo mi, že je to příběh teenagerky, která řeší svůj původ, rodinu, vlastní cestu, ale celé se to odehrává v 50. letech.

Hlavní hrdinku Josie sledujeme od jejího příchodu do New Orleans. I když je malá, je na svůj věk velmi chytrá: přeskočila jednu třídu ve škole, ví, kdy má mluvit a kdy mlčet. Snaží se zapomenout na svou minulost (hlavně svou matku) a odejít z Orleans studovat někam vysokou školu. Jenže je ve velmi špatné finanční situaci a její původ ji všude pronásleduje. To jí však nebrání jít za svými sny. Pracuje v knihkupectví a ušetřené peníze spoří. Čeká jen na chvíli, kdy bude kasička plná.

Josie je velmi milá a sympatická hrdinka. Život se s ní nemazlí, ale ona přesto zatne zuby a protlouká se životem dál. Soucítíte s ní, litujete jí za to, že má tak děsnou matku, držíte jí palce a čekáte, jak to celé dopadne.

Tento příběh se ale od autorčiny prvotiny liší tím, že se tu více objevuje téma láska. Nevyhneme se ani „imaginárnímu“ milostnému trojúhelníku, který mě dost překvapil. A jeho rozuzlení opravdu stojí zato!

Atmosféra dobového New Orleans je podle mě popsána věrohodně (studovala jsem historii města kvůli referátu do školy). Autorka se hezky poprala i s vykreslením Josiina života v chudobě, mezi prostitutkami a mámou, která o ni nestojí. K tomu zvraty stejně nečekané, jako byly v Rutině prvotině, a vznikne zajímavá kombinace, u které se budete smát, brečet a nedýchat napětím. Za to klobouk dolů.

Závěrečné hodnocení: 4,5/5


Čekala jsem, že Potrhaná křídla budou slabší odvar ve stylu V šedých tónech. Je to ale úplně jiný typ knihy – v jiné době, v jiném kontinentu a v jiném typu rodiny. Příběh šlape jako hodinky. Přesto se mi V šedých tónech o chloupek víc. Nemůžu se dočkat, až si přečtu Sůl moře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za okomentování! :-)

Poslední knižní recenze

Recenze: Sklady musí sedět