pátek 23. prosince 2016

Recenze: Román pro milovníky Austenové

23438203Název: Procitnutí slečny Primové
Autorka: Natalia Sanmartin Fenollera
Rok vydání v ČR: 2014
Vydavatelství: Host
Originální název: El despertar de la señorita Prim
Série: -
Počet stran: 287
Anotace:
Slečna Prudencie Primová, nezávislá, jemná a velmi vzdělaná žena, se nechá zlákat působivým inzerátem v novinách a přichází za prací do kouzelného městečka San Ireneo de Arnois, kde nic není takové, jaké se zdá.

Slečna Primová dostane za úkol uspořádat knihovnu inteligentního, kultivovaného a hloubavého „muže z křesla“. Překvapivý životní styl obyvatel městečka nejprve vzbudí v nově příchozí údiv a zmatek. Postupně však tito podivuhodní a nekonvenční lidé, především muž z křesla a děti žijící v jeho domě, vystaví zkoušce její vizi světa, její předsudky, nejniternější obavy i nejhlubší přesvědčení.

Procitnutí slečny Primové je líbezný příběh o městečku, které se postavilo zády k vlivům moderního světa. Je to román plný zajímavých rozhovorů a diskusí, paradoxů, výjimečných žen a mužů, knih, žárlivosti, lásky, květin, výtečných zákusků a dobrého jídla.



Nastínit děj knížky Procitnutí slečny Primové a neprozradit něco zásadního, je nad mé síly. Celá knížka je totiž o něčem a zároveň o ničem. Prudencie Primová, žena s několika vysokoškolskými tituly, se jednoho dne rozhodne opustit své zaměstnání a stát se knihovnicí v malém městečku San Ireneo de Arnois. Zde narazí na záhadného „muže z křesla“ a děti, které učí.

Doufám, že jsem vám nic důležitého neprozradila. Mrzelo by mě, kdyby ano, protože potom byste si knížku patřičně neužili. Jak jsem se už výše zmínila, knížka je zvláštní. Jakoby se propadla Jane Austenová z romantismu do 21. století a napsala román o městečku San Ireneo de Arnois, kde se dodržují tradice a zásady a kde vládnou feministky. Ano, opravdu feministky – jakoby se prohodily role mužů a žen.

„Muž z křesla“ zůstane vždy Mužem z křesla. Prudenciin tajemný zaměstnavatel učí děti latinu, snaží se Prudencii pomáhat. Přiznejme si, že kdyby byl pan Darcy přenesen do 21. století, byl by to určitě Muž z křesla. Naopak Prudencie mi přišla chvílemi trochu protivná, naivní, možná až dětinská. Celá Elizabeth Bennetová!

Závěrečné hodnocení: 5/5

Tato knížka je vhodná na deštivá odpoledne. Doporučuji hlavně milovníkům Jane Austenové (a já jsem milovník Austenové :-) ). Děj je nepředvídatelný, přesto nemůžu autorce odpustit trošičku otevřený konec.



A to není vše! Musíte se podívat na krásné obálky a trailer:
The Awakening of Miss Prim  The Awakening of Miss PrimEl despertar de la señorita Prim

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za okomentování! :-)

Poslední knižní recenze

Recenze: Sklady musí sedět